Verificare acreditive

  • Acreditivele (Letter of credit) sunt instrumente extrem de utile atat pentru vanzator (exportator) cat si pentru cumparator (inportator). Conditiile in care se desfasoara afacerea vor constitui o parte integranta a acreditivului si este bine sa fie stabilite in detaliu (descrierea marfii, posibilitatea livrarii, pretul, detaliile bancilor, etc) fie intr-un contract fie prin factura proforma.
  • Daca vanzatorul are dubii legate de stabilitatea financiara a tarii importatorului poate solicita confirmarea acreditivului de catre o terta banca, fie din Romania, fie din strainatate.
  • Odata ce cumparatorul a transmis instructiunile de deschidere a acreditivului catre banca sa, trebuie luate in considerare cateva zile pana cand informatia ajunge la banca vanzatorului.
  • Dupa primirea acreditivului de catre vanzator acesta trebuie sa verifice in detaliu informatiile pentru a vedea daca sunt respectate conditiile stipulate in contract si/sau in factura proforma. De asemenea trebuie verificate si celelalte clauze referitoare la data prezentarii documentelor si/sau alte clauze inserate de catre cumparator sau de catre banca acestuia.
  • Etapa redactarii si emiterii documentelor solicitate prin acreditiv este una dintre cele mai complexe proceduri ale unei operatiuni de export intrucat aici se pot strecura greseli neobservate care pot duce la rezerve din partea bancii corespondente. Este absolut necesar ca o persoana de specialitate sa parcurga si sa verifice documentele anterior depunerii lor la banca.
  • In cazul in care sunt descoperite unele discrepante exista posibilitatea, in unele cazuri, sa se solicite cumparatorului sa efectueze modificari ale acreditivului.
  • Prezentarea documentelor la ghiseul bancii trebuie sa se efectueze in termenele prevazute in acreditiv. Plata se va face dupa ce acestea sunt ridicate de catre cumparator de la banca sa, in situatia in care nu exista discrepante / rezerve.

    Datorita experientei pe care o avem in domeniul verificarii, modificarii, acceptarii sau respingerii acreditivelor putem sa va scutim de multe batai de cap si costuri suplimentare nejustificate. Acestea se pot datora fie in urma comisioanelor bancare pentru modificarea continutului acreditivului sau, mai grav, ca urmare a neincasarii valorii marfurilor exportate din cauza intocmirii defectuase a documentatiei de export.